provlimatismoi top banner 2019

Πολυτεχνείο. Αναδρομές και σκέψεις. Διαμαρτυρίες που λιμνάζουν στο τέλμα μιας ιδιόμορφης αυτοάμυνας και καταστολές με φόντο το ίδιο σκηνικό. Τι συμβαίνει άραγε; Γιατί οι καιροί αλλάζουν, ενώ τα προβλήματά μας πολλαπλασιάζονται;

Βλέπουμε το μόχθο μας να αυγατίζει τον πλούτο της γης. Βλέπουμε

epigramma ImgF

τις μέρες μας να χάνονται, τις ζωές μας να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Δικαιώματα; Όλο και πιο μειωμένα. Ωράριο εργασίας; Δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, πολλές φορές και τα Σαββατοκύριακα. Υγεία; Και χρυσοπληρωμένη και κουτσουρεμένη. Πόλεμοι με τεράστιες καταστροφές επηρεάζουν τις ζωές όχι μόνο αυτών που πλήττονται αλλά και αυτών που παρακολουθούν με απάθεια τα δρώμενα από την πολυθρόνα τους.

        Λαϊκές διαμαρτυρίες και σήμερα υπάρχουν. Στοχεύουν τις περισσότερες φορές λάθος αντίπαλο και ξεθυμαίνουν ανικανοποίητες. Οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τις διαμαρτυρίες αλλάζουν χρώμα, αλλάζουν φορεσιές αλλά δεν αλλάζουν ταξικό αφεντικό, δεν αλλάζουν αντιλαϊκή κατεύθυνση. Πότε με αντιλαϊκές νομοθεσίες και πότε με το βούρδουλα συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Ό,τι γινόταν και στην εποχή του Πολυτεχνείου.

       Συνήθεια πια έχει γίνει στις επετείους των λαϊκών αγώνων να κάνουμε τον απολογισμό των πεπραγμένων με το ίδιο πάντα ερώτημα: Οι αγώνες του λαού και της νεολαίας δικαιώθηκαν;

        Ακόμη και οι φωτογραφίες μιλάνε.

        Αριστερή κολόνα της πύλης: ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ. Σήμερα τα αστικά κόμματα είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση προσφέρουν γη και ύδωρ στους Αμερικάνους.

        Δεξιά κολόνα της πύλης: ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ.

        Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εκσυγχρονίζει και πολλαπλασιάζεις τις Νατοϊκές βάσεις του θανάτου απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα.

Μπροστά στα κάγκελα σ΄ ένα Πλακάτ υψώθηκε η κρεμάλα για το ναζισμό. Και ο νεοναζισμός σήμερα, σκιάχτρο του παρελθόντος, τσιράκι των αφεντικών, σήκωσε πάλι κεφάλι και αναβιώνει το μακάβριο έργο του. Αυτό που τον περασμένο αιώνα έδωσε 80 εκατομμύρια θύματα.

Την ιστορία όμως δεν θα τη γράψουν τελικά ούτε οι έμποροι των ελπίδων, ούτε οι νεκροθάφτες των αγώνων με στολή σωτήρα. Η σημαία που παρέλαβαν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου από εκείνους που έδωσαν το αίμα τους το '21 και στην Εθνική Αντίσταση θα κρατηθεί ψηλά από τους ανθρώπους του λαού που αρνούνται να λυγίσουν τη μέση και να σκύψουν το κεφάλι. Αγώνας μέχρι τέλους:

Για το ΨΩΜΙ που λιγοστεύει.

Για την ΠΑΙΔΕΙΑ που έγινε αδελφή της αγραμματοσύνης.

Για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που σέρνεται κουρελιασμένη πίσω από το αμερικανο-ευρωπαϊκό άρμα.

Αδικαίωτο μένει το Πολυτεχνείο μέχρι τα λόγια από το Επίγραμμα του Γιάννη Ρίτσου ξαναλαμπαδιάσει τις ψυχές μας: Ο καθένας μας και όλοι μαζί στον αγώνα για το ελεύθερο αύριο του Ανθρώπου.

«Όσοι έπεσαν στο χώρο ετούτο, εγείρονται

και προχωρούν στην ιστορία, κι ο λαός μαζί τους,

εκεί που σμίγουν φως και χώμα κι όνειρο,

εκεί που λευτεριά κι Ελλάδα είν’ ένα.»

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση